Κεντρική Υποδομή Τομέα Πληροφορικής

Ο Τομέας Πληροφορικής διαθέτει Server Room όπου στεγάζονται οι κεντρικοί επεξεργαστές (servers) και ο κεντρικός δικτυακός εξοπλισμός (switches, routers)  καθώς και τα υλικά που χρειάζονται για τη συντήρηση όλων των υπολογιστών που διαθέτει ο τομέας.

Κεντρικοί Επεξεργαστές:

  • Κεντρικός Επεξεργαστής για τη Διαχείριση των Χρηστών (Windows).
  • Κεντρικός εξυπηρετητής αρχείων (Linux) .
  •  Firewall/Proxy Server (Linux)
  • Web Server (Linux) για τη φιλοξενία του Ιστότοπου του 1ου ΕΚ Ηρακλείου
  • Web Server (Linux) για τη φιλοξενία Ιστοτόπων που αναπτύσσονται από μαθητές στα πλαίσια του αντίστοιχου μαθήματος

Στους εξυπηρετητές αυτούς έχουν αναπτυχθεί οι παρακάτω υπηρεσίες:

 

  • Ενιαία διαχείριση όλων των εργαστηρίων

Οι σταθμοί εργασίας όλων των εργαστηρίων δηλώνονται και διαχειρίζονται σε ένα ενιαίο Domain (Active Directory στα Windows 2008). Υπάρχει δυνατότητα κατηγοριοποίησης σταθμών εργασίας ανά εργαστήριο, έτσι ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν πολιτικές ασφαλείας ανά εργαστήριο, και εύκολης επέκτασης στην περίπτωση παραλαβής ενός νέου εργαστηρίου.

  • Ενιαία διαχείριση λογαριασμών χρηστών

Η διαχείριση λογαριασμών χρηστών γίνεται σε έναν Server. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι χρήστες έχουν ένα όνομα χρήστη με το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλους τους σταθμούς εργασίας ανεξαρτήτως εργαστηρίου. Ευνοείται έτσι η μεταφερσιμότητα των μαθητών από εργαστήριο σε εργαστήριο ή ακόμα και μέσα στο εργαστήριο (πολλές φορές αυτό χρειάζεται όταν ένας σταθμός εργασίας δεν είναι διαθέσιμος λόγω βλάβης υλικού). Επίσης, ορίζονται ομάδες χρηστών (π.χ. μαθητές γενικά, μαθητές τρίτης τάξης, κλπ), ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή πολιτικών ασφαλείας ανά ομάδα.

  • Κεντρική διαχείριση αρχείων

Ο κάθε χρήστης αποκτά περιοχή στον εξυπηρετητή ώστε να μπορεί να αποθηκεύει εκεί τα σημαντικά αρχεία του. Έτσι οι εργασίες αποθηκεύονται στον server, και όχι στο εκάστοτε μηχάνημα που χρησιμοποιεί ο χρήστης. Οπότε στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει κάποιον άλλο σταθμό εργασίας θα έχει πρόσβαση στα αρχεία που έχει αποθηκεύσει στην περιοχή του στον server.

  • Κεντρική διαχείριση αντιγράφων ασφαλείας και σύστημα γρήγορης επιδιόρθωσης βλαβών λογισμικού

Κρατούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων ώστε να είναι δυνατή η ανάκτησή τους σε περίπτωση βλάβης. Επίσης, έχει ενεργοποιηθεί σύστημα για διατήρηση εικόνων επαναφοράς (disk images) των σταθμών εργασίας όλων των εργαστηρίων και των εξυπηρετητών ώστε να είναι άμεση και χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις η επιδιόρθωση βλαβών λογισμικού.

  • Διαχείριση δικαιωμάτων χρηστών

Με τον ορισμό πολιτικών σε ομάδες χρηστών (μαθητές, καθηγητές, διαχειριστές) υπάρχει η δυνατότητα περιορισμού δικαιωμάτων στους χρήστες της ομάδας ώστε να υπάρχει προφύλαξη από αλλαγές της λειτουργίας των σταθμών εργασίας. Έτσι, π.χ. διασφαλίζουμε ότι τα προγράμματα που θέλουμε να υπάρχουν στο κάθε εργαστήριο δεν θα μπορεί να τα πειράξουν ηθελημένα ή άθελά τους κάποιοι μαθητές εφαρμόζοντας την πολιτική που δεν επιτρέπει προσθήκη/αφαίρεση προγραμμάτων από τους μαθητές.

  • Ενιαία πρόσβαση στο Internet

Όλα τα Εργαστήρια που συνδέονται στο Τοπικό Δίκτυο Εργαστηρίων του Τομέα Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στο Internet μέσω της σύνδεσης στο Μητροπολιτικό Δίκτυο του Δήμου Ηρακλείου με οπτικές ίνες  που θεωρητικά επιτυγχάνουν ταχύτητες της τάξης του 1Gbps

  • Ενιαίο Proxy και Firewall

Με τη λειτουργία ενός Proxy και Firewall Server (βασισμένο σε Linux Server) διασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη σύνδεση με το διαδίκτυο. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να μπορεί σε κάθε εργαστήριο ανά πάσα στιγμή να διακόπτεται η πρόσβαση στο Internet γενικώς ή σε κάποιες μεμονωμένες υπηρεσίες (π.χ. IRC). Και ο έλεγχος αυτός δίνεται όχι μόνο στο διαχειριστή αλλά και στους καθηγητές. ‘Έτσι αν κάποιος καθηγητής θέλει να κάνει μάθημα χωρίς χρήση διαδικτύου έχει τη δυνατότητα για τον καλύτερο έλεγχο της τάξης να διακόψει τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και να τη επαναφέρει αργότερα.

Στο χώρο λειτουργεί 24ώρες κλιματιστικό ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία του χώρου σε σταθερά στους 23ο c.