Εργαστηριακή Υποδομή

Στο χώρο του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Ηρακλείου λειτουργούν 35 εργαστήρια διαφόρων τομέων, που εξυπηρετούν τα εργαστηριακά μαθήματα ειδικοτήτων των δημόσιων ΕΠΑ.Λ και Ι.Ε.Κ του Ηρακλείου Κρήτης. Το 1ο Ε.Κ. στεγάζεται σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις με συνολικό εμβαδόν 6.000τ.μ., σε πέντε ανεξάρτητα κτίρια.

Η διοίκηση του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου (Ε.Κ.) Ηρακλείου φροντίζει συνεχώς για το συνεχή εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των εργαστηρίων, με χρηματοδοτήσεις από το ΥΠΕΠΘ, την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου και άλλους φορείς.

Το Σχολικό Έτος 2016-2017 έγινε ανανέωση εξοπλισμού σε Εργαστήρια  όλων των τομέων του 1ου Ε.Κ. Ηρακλείου με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Παλαιότερα και στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2000-2006 της Περιφέρειας Κρήτης εφοδιάστηκαν όλα τα εργαστήρια του 1ου Ε.Κ. Ηρακλείου με σύγχρονο εξοπλισμό αξίας 600.000 ευρώ. Ο τέως διευθυντής του 1ου Ε.Κ. κ. Νίκος Χαραλαμπάκης είχε δηλώσει ότι “έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον εξοπλισμό, ώστε ν’ ανταποκρίνεται στις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, σύμφωνα με τα αναλυτικά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας και συγχρόνως να καλύπτει τις απαιτήσεις της νέας τεχνολογίας σε όλες τις ειδικότητες”. Ο ίδιος τόνισε ότι με την προμήθεια του εξοπλισμού, καλύφτηκε μεγάλο μέρος των αναγκών των εργαστηρίων, ειδικά σε εξοπλισμό νέας τεχνολογίας. “Ασφαλώς κερδισμένοι θα είναι οι 3.000 μαθητές από τα επτά ΤΕΕ και τα δυο δημόσια ΙΕΚ του Ηρακλείου, που εκπαιδεύονται στα εργαστηριακά μαθήματα στο 1ο ΣΕΚ από διακόσιους εξειδικευμένους καθηγητές όλων των ειδικοτήτων”, πρόσθεσε ο κ. Χαραλαμπάκης.