Κατασκευή του τυπωμένου κυκλώματος

Το τρίτο βήμα τακέτες αυτές αποτελούνται από ένα διηλεκτρικό υπόστρωμα (ηλεκτρικό μονωτή) πάνω στο οποίο είναι τυπωμένες οι αγώγιμες γραμμές – καλώδια του κυκλώματος.

Πάνω στο τυπωμένο κύκλωμα-πλακέτα προσαρμόζονται με κόλληση (κολλιούνται) τα απαραίτητα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που δομούν τις ηλεκτρονικές συσκευές. Τα ηΈνα τυπωμένο κύκλωμα που έχει παραχθεί στο εργαστήριο μας με τη μέθοδο της φωτολιθογραφίας

Το τυπωμένο κύκλωμα σχεδιάζεται βάσει του ηλεκτρονικού σχηματικού, με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή και στη συνέχεια τυπώνεται πάνω σε χαλκό (σε διηλεκτρικό υπόστρωμα που περιέχει στρώσεις χαλκού) με τη μέθοδο της φωτολιθογραφίας.

Με τη βοήθεια του υπολογιστή άνου (τρυπάνι). Με το τρυπάνι η διάνοιξη των οπών γίνεται χειροκίνητα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μη γίνει κάποιο λάθος. Στη βιομηχανία όμως χρησιμοποιούνται αυτόματα δράπανα που ελέγχονται από υπολογιστή και η διαδικασία γίνεται αυτοματοποιημένα, γρήγορα και χωρίς λάθη.

Αρκετές φορές πάλι, όταν η κατασκευή μας περιλαμβάνει αποκλειστικά εξαρτήματα επιφανειακής στήριξης, φτιάχνουμε πλακέτες δίχως οπές. Τα εξαρτήματα επιφανειακής στήριξης στηρίζονται στην μία επιφάνεια της πλακέτας και δεν έχουν ακροδέκτες που χρειάζεται να διέλθουν στην άλλη όψη.

Στα απλά κυκλώματα οι πλακέτες έχουν λωρίδες χαλκού μόνο στη μία τους όψη. Στα πιο σύνθετα η πλακέτα έχει λωρίδες χαλκού και στις δύο όψεις ή ακόμη, πολλές φορές φτιάχνουμε πλακΔιάτρηση του τυπωμένου με δράπανο