Εργαστήριο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων

Yπεύθυνος Εργαστηρίου Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων : Γεωργαλής Γιώργος (Ηλ/γος ΠΕ17.03)

Το εργαστήριο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων αναπτύσσεται σε δυο διαφορετικούς χώρους. Στον πρώτο χώρο έχει αναπτυχθεί το εργαστήριο  Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων I  και στον δεύτερο το εργαστήριο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων II.
Σκοπός του εργαστηρίου είναι ή εξοικείωση των μαθητών στις σύγχρονες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, μέσα από την πρακτική άσκηση.Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξετάζονται εργαστηριακά, βασικά θέματα των Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων και αναλύονται σύμφωνα με το ισχύον πρότυπο ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ΕΛΟΤ HD384.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ I
Στο εργαστήριο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων I, διεξάγονται οι εργαστηριακές ασκήσεις του μαθήματος Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων, της Β΄ τάξης του Ηλεκτρολογικού τομέα του 1ου Ε.Κ. Ηρακλείου Κρήτης.
Αποκτάται η εμπειρία στη χρήση  εργαλείων, υλικών, μηχανημάτων και οργάνων του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη και πραγματοποιούνται οι εργαστηριακές ασκήσεις στα παρακάτω θέματα:

Συνδεσμολογία διαφόρων κυκλωμάτων φωτισμού ηλεκτρικής εγκατάστασης.
Συνδεσμολογία ηλεκτρικού πίνακα κατοικίας.
Αλλαγή διακόπτη και εστίας σε ηλεκτρική κουζίνα και σύνδεση της ηλεκτρικής κουζίνας στη γραμμή κουζίνας.
Αλλαγή θερμοστάτη και θερμαντικού στοιχείου σε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και σύνδεση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα στη γραμμή θερμοσίφωνα.
Εγκαταστάσεις ασθενών ρευμάτων ( κουδούνι, θυροτηλέφωνο, θυροτηλεόραση,  κεραίες TV).

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ II
Στο εργαστήριο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων II, διεξάγονται οι εργαστηριακές ασκήσεις του μαθήματος Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων, της Γ΄ τάξης του Ηλεκτρολογικού τομέα του 1ου Ε.Κ. Ηρακλείου Κρήτης.


Αποκτάται η εμπειρία στη χρήση  εργαλείων, υλικών, μηχανημάτων και οργάνων του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη και πραγματοποιούνται οι εργαστηριακές ασκήσεις στα παρακάτω θέματα:

Γνωριμία και τρόπος χρήσης του ηλεκτρολογικού υλικού βιομηχανικού τύπου
Εγκαταστάσεις κίνησης ( Πίνακες, Μηχανές DC – AC, μετασχηματιστές, αντλίες, γκαραζόπορτες, κ.λ.π. )
Μέτρηση και βελτίωση του συντελεστή ισχύος (συνφ) μιας εγκατάστασης μέσω κατάλληλων διατάξεων και οργάνων .
Γνωριμία με υλικά γειώσεων, μετρήσεις με γειωσόμετρο, ανάλυση του σχεδίου του ΕΛΟΤ 1424 << Απαιτήσεις για Θεμελιακή γείωση>>
Γνωριμία με υλικά Συστήματος Αντικεραυνικής Προστασίας εσωτερικής και εξωτερικής εγκατάστασης (αλεξικέραυνα τύπου ακίδας, ιονισμού, κλωβού Faraday , αντικεραυνικά πίνακα κλπ)
Σύνδεση και προγραμματισμός συστημάτων συναγερμού & πυρανίχνευσης
Εγκαταστάσεις φωτισμού – φωτοτεχνικές μελέτες με εξειδικευμένα προγράμματα
Εγκαταστάσεις  δομημένης καλωδίωσης
Εγκατάσταση έξυπνου σπιτιού EIB – KNXΕπίσης γίνεται ανάλυση και άλλων θεμάτων όπως:

Κυκλώματα και συνδεσμολογία πίνακα αυτονομίας κεντρικής θέρμανσης.
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, αιολικά συστήματα και συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση υδρογόνου.
Νέα Υ.Δ.Ε. ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη.
Διεξαγωγή ελέγχων και μετρήσεων σε μια ηλεκτρική εγκατάσταση σύμφωνα με το μέρος 6 του προτύπου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ΕΛΟΤ HD384.