Εργαστήριο Ηλεκτρικού Συστήματος Αυτοκινήτου

Yπεύθυνη Εργαστηρίου Ηλεκτρικού Συστήματος Αυτοκινήτου : Μπίρμπα Ελισσάβετ (Ηλ/γος ΠΕ17.07)

Το εργαστήριο  ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ βρίσκεται στο δεύτερο όροφο του κτιρίου IV ενώ κάποια μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στο εργαστήριο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΕΩΝ  που βρίσκεται στο ισόγειο του ίδιου κτιρίου.Το εργαστηριακό μάθημα χωρίζεται σε δύο μέρη:
Στο πρώτο μέρος οι μαθητές θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις της ηλεκτρολογίας. Έτσι θα μπορούν να αναγνωρίζουν τα όργανα που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο και να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης τους. Θα μάθουν να χρησιμοποιούν το πολύμετρο και να μετατρέπουν το όργανο ανάλογα με τα ζητούμενα της άσκησης. Θα αποκτήσουν την ικανότητα να συνδέουν αντιστάσεις σε συνδεσμολογία σε σειρά, παράλληλα  και μεικτά και να υπολογίζουν την ολική αντίσταση του κυκλώματος σε κάθε περίπτωση καθώς και το ρεύμα που διέρχεται μέσα από τις αντιστάσεις αλλά και την πτώση τάσης σε αυτές. Θα μπορούν να μετρήσουν την ένταση του ρεύματος με αμπερόμετρο αναλογικό αλλά και με πολύμετρο και το ίδιο θα κάνουν και για την τάση της πηγής όπου θα την μετρήσουν με αναλογικό βολτόμετρο αλλά και με το πολύμετρο. Τέλος θα μπορούν να κάνουν επιβεβαίωση του νόμου του Ωμ.
Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος οι μαθητές θα αποκτήσουν εκείνες τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ικανούς να αναγνωρίζουν τα  εξαρτήματα του ηλεκτρικού συστήματος αυτοκινήτου και να εκτελούν υπεύθυνα όλες τις εργασίες ελέγχου, εντοπισμού βλαβών επισκευής, ρύθμισης και εγκατάστασης των ηλεκτρικών συστημάτων του αυτοκινήτου συμβατικής τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα θα μπορούν να αναγνωρίζουν τα εξαρτήματα και τα μέρη από τα οποία αποτελείται το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου και να κάνουν την συνδεσμολόγηση απλών ηλεκτρικών κυκλωμάτων του.
Θα μπορούν να κάνουν ελέγχους συνέχειας, μόνωσης, πτώσης τάσης ή βραχυκυκλώματος σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα όπως και να εντοπίζουν τις ηλεκτρικές καλωδιώσεις του αυτοκινήτου κ.α. Θα μπορούν να αφαιρούν τον εναλλακτήρα και να τον επανατοποθετούν στο εκπαιδευτικό όχημα και μ θα μάθουν πως γίνεται η λύση και αρμολόγησή του. Θα μπορούν να κάνουν ελέγχους στον εναλλακτήρα και την ανορθωτική διάταξη αλλά και στην μπαταρία. Θα μπορούν να αφαιρούν και να επανατοποθετούν τον εκκινητή και πως γίνεται η λύση και αρμολόγησή του αλλά και να αναγνωρίζουν τα μέρη από τα οποία αποτελείται. Θα μάθουν να κάνουν ελέγχους στο σύστημα εκκίνησης  και να μετράνε το ρεύμα εκκίνησης. Θα αναγνωρίζουν τα μέρη των συστημάτων ανάφλεξης  της συμβατικής αλλά και των νεότερων τεχνολογιών και θα κάνουν και ελέγχους στο σύστημα ανάφλεξης συμβατικής τεχνολογίας. Τέλος θα γίνει παρουσίαση των διαφόρων ηλεκτρικών καταναλωτών και των καλωδιώσεων τους πάνω στο αυτοκίνητο (ηλεκτρικά παράθυρα, αντλία βενζίνης κ.α.).