Πρόσκληση προς μαθητές για συμμετοχή σε Όμιλο Κώδικα Python

Ο Τομέας Πληροφορικής του 1ου Ε.Κ. Ηρακλείου, με την αιγίδα του Σχολικού Συμβούλου Πληροφορικής Ανατολικής Κρήτης Γεώργιου Πανσεληνά και την υποστήριξη του Συλλόγου Καθηγητών Πληροφορικής Ανατολικής Κρήτης, πρόκειται να λειτουργήσει Όμιλο Κώδικα Python. Ο όμιλος απευθύνεται σε μαθητές της Β’, Γ΄ Τάξης Γυμνασίου, της Α΄ και Β΄ Τάξης Λυκείου από όλα τα σχολεία του νομού.

Θα λειτουργήσει στους χώρους των Εργαστηρίων Πληροφορικής του Τομέα Πληροφορικής στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης (Ιτάνου 40 Κηπούπολη Ηράκλειο, τηλ 2810-361730, 323097) για 5 εβδομάδες, κάθε Τετάρτη, 17:00-20:00, κατά τις ημέρες 25/1, 1/2, 8/2, 15/2 και 22/2.
Οι μαθητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον Όμιλο θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τη φόρμα που βρίσκεται στη διεύθυνση http://j.mp/pyHer, έως την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου και ώρα 23:59. Όσοι επιλεγούν θα πρέπει να προσκομίσουν υπογεγραμμένη δήλωση συγκατάθεσης του κηδεμόνα τους για τη συμμετοχή τους, που θα βρουν στην παραπάνω διεύθυνση.
Οι συμμετέχοντες μαθητές θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά ή/και τηλεφωνικά από τους διοργανωτές.

Λίγα λόγια για τον Όμιλο
Ο Όμιλος αποτελεί πρωτοβουλία καθηγητών Πληροφορικής που συμμετέχουν στο εξ αποστάσεως πρόγραμμα py4hs – Μαθαίνοντας και Διδάσκοντας Python, μέσα κι έξω από το σχολείο, που υλοποιεί το Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων (TUC/MUSIC) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, που διεξάγεται με την υποστήριξη του προγράμματος CS4HS της Google. Το επτάμηνο πρόγραμμα, παράλληλα με την εξοικείωση με τη γλώσσα προγραμματισμού Python για την επίλυση προγραμματιστικών προβλημάτων στοχεύει στην επαφή και την κριτική μελέτη και εφαρμογή της διδακτικής προσέγγισης με τη χρήση αυτοτελών παραδειγμάτων για τη διδασκαλία του προγραμματισμού, με τελικό στόχο, μέσα από τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη, να δημιουργηθούν τοπικές κοινότητες διδασκαλίας και διάδοσης του Προγραμματισμού, πέρα από τα Ωρολόγια Προγράμματα, στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση.
Συμμετέχουν και αναλαμβάνουν τη διεξαγωγή του Ομίλου οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής Περικλής Γεωργιάδης, Αφροδίτη Μιχαηλίδη, Μάνος Πουλάκης, Γιάννης Χαριτάκης.

Ο Προγραμματισμός είναι Τέχνη, γιατί εφαρμόζει συσσωρευμένη γνώση για τον κόσμο, γιατί απαιτεί δεξιοτεχνία και εφευρετικότητα, και κυρίως γιατί παράγει αντικείμενα ομορφιάς1.
H Python είναι μια πολύ όμορφη, ιδιαίτερα εκφραστική, αντικειμενοστρεφής γλώσσα προγραμματισμού2.
Η μακροπρόθεσμη χρησιμότητα μιας γλώσσας δεν έγκειται στην υποστήριξή της σε ευφυή χάκινγκ, αλλά στο πόσο καλά και πόσο διακριτικά υποστηρίζει το καθημερινό έργο του προγραμματισμού· το οποίο δεν συνίσταται τόσο στη δημιουργία νέων προγραμμάτων, αλλά κυρίως στην ανάγνωση και στην τροποποίηση υφιστάμενων. Εκεί η Python θριαμβεύει3.
Πώς μπορεί η συγγραφή κώδικα να δημιουργεί τεχνουργήματα; Τι μπορεί να σημαίνει ότι μια γλώσσα είναι πολύ όμορφη; Πώς η εκφραστικότητα μιας γλώσσας μετατρέπει τη ρουτίνα του προγραμματισμού σε δημιουργικότητα;
Μεταξύ άλλων, η Python χρησιμοποιείται από τους προγραμματιστές στη Wikipedia, την Google, το Yahoo!, το CERN και τη NASA. Όλος ο κώδικας του κοινωνικού δικτύου Reddit είναι γραμμένος σε Python.
1 Donald Knuth, Computer Programming as an Art http://dl.acm.org/citation.cfm?id=361612
2 Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ, Εισαγωγή στην Python http://bit.ly/2hzxRS6
3 Eric Raymond, Γιατί Python; http://www.linuxjournal.com/article/3882